Om oss

Varför blev det en labrador?

Som mycket annat i livet är det slumpen som styr. Tord ville absolut ha hund och som motkrav krävde då Carina att det skulle vara en labrador, för i hennes föräldrahem hade det funnits en gul labradorkorsning med labradorens godmodiga mentalitet.

Första hunden

I mars 1977 kom Daisy till oss, en svart levnadsglad labradortik som blev vår läromästare och ledsagare in i labradorvärlden. Som den sanna labrador hon var ställde hon upp på allt vi begärde och med outtröttlig energi kom hon över alla misstag vi gjorde som nyblivana hundägare. Med henne deltog vi i lydnadstävlingar, utställningar och viltspår. Sina största framgångar skördade hon som viltspårshund och på ett 30-tal tävlingar hade hon aldrig sämre än 2:a, men flera HP och provbäst.

Hon verkade även som avelshund och i det sammanhanget var hon den sanna läromästaren. Vi hade båda erfarenhet av djur men inte av hunduppfödning och det vi inte kunde eller gjorde fel rättade Daisy åt oss.

Hon invigde oss även i detta fascinerande med apportering och den stora gemenskap man kan känna med sin hund när man får jobba ihop. Men den största fördelen var hennes, och alla rastypiska labradorers kännemärke, en underbar familje- och barnhund. Sedan får man inte heller glömma att hon var en outtröttlig kompis vid svampplockning på höstarna och utflykter med vattenapportering och kaffekorg under sommarhalvåret.

Avelsmål

Vårt mål är att föda upp Dual Purpose-labradorer. Alltså en hund som både kan jobba och ser ut som en labrador och framför allt är en underbar och frisk familjehund. Eller som Mary Roslin-Williams sa "en typisk labrador ser ut som en labrador och ingenting annat, om den påminner om någon annan ras är den inte typisk".

Vi har 1-3 hundar hemma som lever som familjehundar med oss inne. Givetvis är avelshundarna ögonlysta och röntgade utan anmärkning. Vi har ca 1 kull per år. Som sammanfattning på en labrador med den riktiga mentaliteten vill jag citera Ing-Marie Hagelin från boken Labradoren: "Han var stor, svart och älskade alla, alltifrån gårdfarihandlare till katter".

Nuläge

Vi har varit labradorägare i 42 år och uppfödare i 39 år och är enormt tacksamma för alla upplevelser och trevliga hundägare, valpköpare man träffat under åren varav vissa har blivit vänner för livet.

De hundar vi har idag är; "Trixa" Annual´s Next Star, född 2015 och "Minou" Annual´s Pink Please, född 2017.

Kontakt

Tord & Carina Mansfield
Tösslanda 144
463 94 Lilla Edet
Tord mobil 0705 - 13 46 70
fairfieldskennel@telia.com